Kıyıdüzü

Kizvak

Eski adı Kizvak olan Kıyıdüzü köyü, Tatvan - Ahlat karayolu üzerindedir.Tatvan'ın en büyük köylerinden birisi olan köy Tatvan merkeze 14 km uzaklıktadır.
  • Eski Adı: Kizvak
  • Nüfus: 1612
  • Merkeze Uzaklık: 14 km
  • Köy Muhtarı: H.Şebap Alican
  • Okul: İlkokul, Ortaokul
  • Sağlık Ocağı: Var

1918 yılına kadar köyde Ermeniler yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Müslüman köylülerin yerleşmesiyle yaklaşık olarak 10 yıllık bir süre beraber yaşamışlardır. 1. Cihan harbi sırasında Rusya’nın dış politikasına güvenen Ermeniler Ruslarla beraber hareket etmişlerdir. Buna karşılık müslüman Kürtler de dini ortak bağı olan Osmanlılarla beraber hareket etmişler. Bu olayların sonucunda Ermeniler 1915 tehciriyle köyü terk etmek zorunda bırakılmıştır. Köy şu anki yaşamını sürdüren köylülere kalmıştır.

Köyün 2013 ADNKS verilerine göre nüfusu 1612'dir. Bunun bir bölümü göç etmiştir ve göç sayısı 640 civarındadır. Göçün başlıca nedenleri arasında ekonomik durum ve eğitim gibi sebepler bulunmaktadır. Nüfusun büyük çoğunluğu genç kesimden oluşmaktadır. Köyde yaklaşık 250 hane vardır. Evlerin hemen hepsi betondan yapılmıştır ve ahşap evler nadiren vardır.

Köyde yaşayan başlıca aşiretler ve aileler Alicanlar, Şêxaniler,  Zeydolar ve Cangolar'dır. 

Köyde yaşayan bazı ailelerin soyisimleri şunlardır: Alican, Baran, Yoldaş, Yalçınkaya ..

Tatvan merkeze 14 km uzaklıkta olan köyün anayola yakın olmasından dolayı ulaşım oldukça kolaydır.

Köylülerin başlıca geçim kaynakları nakliyecilik, çiftçilik ve hayvancılıktır. Nakliyecilik başlıca geçim kaynakları arasında en başta gelmektedir. Yurt dışı ve yurt içi taşımacılık yapan kamyonların sayısı 120'den fazladır. Yurtdışı ile yapılan taşımacılıkta İran birinci sıradadır. Yerleşim alanı dışında köyün toplam 15 bin dönüm arazisi vardır. 3 bin dönüm sulu arazi, 7 bin dönüm tahıl ürünleri ve yonca, 5 bin dönüm ise köy merası olarak kullanılmaktadır. Diğer bir geçim kaynağı da hayvancılıktır. Beşbin küçükbaş ve yetmiş büyükbaş hayvanla yapılan hayvancılık köyün önemli bir geçim unsuru haline gelmiştir.

Köyde yaşayan insanların hepsi islam dinine mensuptur. Mezhep olarak şafii mezhebindendirler. İslam dışında inanç ve mezhepler bulunmamaktadır. Geleneksel islami bir inanç hakimdir. İslami örf ve adetlere bağlıdırlar. Ermenilere ait iki han ve bir kilise bulunmaktadır ancak bu iki han zamanla tahrip olmuştur. Köydeki kilisenin ise 300 yılı aşkın bir tarihe sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Köyde eğitim gören öğrenci sayısı 420 civarındadır. 1 idari yönetici ve 21 öğretmen kadrosuyla eğitim verilmektedir. 1 kütüphane ,1 bilişim odası, 1 laboratuvar odası ve 10 derslik yeri mevcuttur. Şu anda okuyan 20'den fazla üniversite öğrencisi vardır. Köy ahalisinden, farklı bölümlerden mezun olan ve kendi alanlarında çalışmalarını sürdüren 2 doktor, 3 mühendis, 2 öğretmen, 2 turizmci  ve 1 muhasebeci bulunmaktadır.

Son dönemlerde köyde sıcak su kaplıcasının ortaya çıkması köyün tanınmasında önemli bir etken olmuştur. Bölgenin çeşitli il ve ilçelerinden bu kaplıcaya ziyaretler oldukça yoğunluktadır. Suyun sıcaklığı 40 derecenin üstüne çıkmakta ve bazı hastalıklara şifa olduğu söylenmektedir

Seçİm Sonuçları

22 Temmuz 2007 Milletvekili Seçimleri
Parti / Bağımsız AdayOy
M.Nezir Karabaş (DTP)317
AKP269
CHP103
DP26
MHP6
Muhsim Bayrak6
Mahmut Celadet Gaydalı5
İsmet Hisar2
Hikmet Altılar2
BTP1
Saadet1
İP1
Toplam742
12 Haziran 2011 Milletvekili Seçimleri
Parti / Bağımsız AdayOy
Hüsamettin Zenderlioğlu (BDP)602
Edip Safder Gaydalı178
AKP33
BBP3
DSP1
Saadet2
Toplam841

Yorum Ekle

blog comments powered by Disqus